Zoals mijn naam al doet vermoeden, kom ik niet uit Nederland. Ik ben in 1974 geboren in een kleine stad in de buurt van St. Petersburg in Rusland. Al heel jong wist ik dat ik mijn leven in dienst wilde stellen van de kunst. Al als klein kind ging ik maandelijks met mijn moeder naar de Hermitage. Gebiologeerd bleef ik dan steeds staan voor Leonardo da Vinci’s ‘Madonna Litta’ en ‘Danaë‘ van Rembrandt. Van deze wereld wilde ik mijn wereld maken.
Dolgelukkig was ik dan ook toen ik na de middelbare school werd aangenomen op de Kunstacademie van St. Petersburg waar ik, als een van de tien studenten van dat jaar, een klassieke academische opleiding kon volgen als kunsthistoricus, en daarnaast les kreeg in traditionele schildersmaterialen en leerde tekenen.

In 2003 verhuisde ik naar Nederland – een land dat dankzij verhalen over Peter de Grote en van de rijke Russische collecties van de Hollandse meesters voor mij al heel vertrouwd voelde. Ik kwam op het juiste moment, want aan de Universiteit van Amsterdam ging niet lang daarna de masteropleiding Conservering en Restauratie van start. Ik behoorde tot de eerste lichting. Als student werkte ik onder meer mee aan de restauratie van het Paleis op de Dam en aan de reconstructies van de historische interieurs in het Rijksmuseum (ik kan daar nog steeds de decoraties aanwijzen die ik heb mogen aanbrengen). Na de masteropleiding volgde nog een postdoctoraal traject bij de stichting Restauratie atelier Limburg (SRAL) in Maastricht en het Mauritshuis in Den Haag (waar ik onder meer werken van Philips Wouwerman heb mogen restaureren).

Vervolgens heb ik als restaurator gewerkt bij onder meer het Rijksmuseum en het Mauritshuis, waar ik heb meegewerkt aan de restauratie van de plafondschilderingen in de Gouden Zaal (een ontvangstzaal op de eerste verdieping). Mijn volgende grootschalige teamproject was een langdurige behandeling van de plafondschilderingen in het Trippenhuis te Amsterdam (o.l.v. Ruth Jongsma) – ik was 1 van 17 restauratoren die 2 jaar bezig zijn geweest om de 17de-eeuwse schilderingen vrij te leggen vanonder een hardnekkige, oude overschildering.

Kortom, wat ik als kind al wilde, is me gelukt: mijn leven staat in dienst van de kunst. Graag ben ik ook u van dienst om te helpen al dat moois te bewaren voor de toekomst en daar zoveel mogelijk kunstliefhebbers deelgenoot van te laten maken!